fbpx

IT BIZTONSÁG

AZ IT biztonsági veszélyforrások típusai

A veszélyforrás egy konkrét személy vagy szervezet rendszeréhez való hozzáférésre irányuló szándékos kísérlet. Az kiberbűnözők folyamatosan fejlesztik a támadási módszereiket, hogy elkerüljék az észlelést és kihasználják az új biztonsági réseket, ugyanakkor néhány általános módszert is alkalmaznak, amelyekre fel lehet készülni.

Kártevő

Minden olyan kártékony szoftvert, köztük a férgeket, a zsarolóvírusokat, a kémprogramokat és a vírusokat értjük. A kártevők úgy lettek kialakítva, hogy fájlok módosításával vagy törlésével, bizalmas adatok (például jelszavak és számlaszámok) kinyerésével, illetve kártékony e-mailek vagy adatok küldésével kárt okozzanak a számítógépekben vagy a hálózatokban. A kártevőket olyan támadó tudja telepíteni, aki hozzáférést szerez a hálózathoz, de gyakran előfordul, hogy azok a felhasználók telepítenek kártevőket az eszközeikre vagy a céges hálózatra akaratlanul, akik rossz hivatkozásra kattintanak, vagy fertőzött mellékletet töltenek le.

Zsarolóvírus

Ha egy kártevő használatával zsarolás céljából titkosítják a fájlokat, így téve őket hozzáférhetetlenné. A támadók a zsarolóvírus-támadások során gyakran adatokat nyernek ki, és esetleg azzal fenyegetőznek, hogy közzéteszik őket, ha nem fizetnek nekik. A visszafejtési kulcsért cserébe az áldozatoknak „váltságdíjat” kell fizetniük, általában kriptovalutában. Nem minden visszafejtési kulcs működik, így a fizetés nem garantálja a fájlok helyreállítását.

Emelt szintű állandó veszélyforrás

Ez esetben a támadók hozzáférést szereznek az informatikai rendszerekhez, azonban hosszabb időn keresztül észrevétlenek maradnak. A támadók átvizsgálják a megcélzott cég rendszereit, és adatokat lopnak el anélkül, hogy védelmi jellegű ellenintézkedéseket váltana ki a tevékenységük.

Adathalászat

A pszichológiai manipulációnak azt a formáját nevezzük, amely látszólag megbízható forrásból érkező e-mailekkel, SMS-ekkel vagy hangüzenetekkel veszi rá a felhasználókat bizalmas adatok megadására vagy arra, hogy egy ismeretlen hivatkozásra kattintsanak.

Pszichológiai manipuláció

A pszichológiai manipulációt alkalmazó támadók kihasználják az emberek bizalmát, hiszékenységét esetlegesen segítőkészségét és ráveszik őket számlaadatok átadására vagy kártevő szoftverek letöltésére. Ezeknek a támadásoknak az elkövetői ismert márkának, munkatársnak, ismerősnek, barátnak vagy rászorulónak álcázzák magukat, és pszichológiai módszerekkel (például sürgetéssel) rákényszerítik akaratukat az áldozatokra.

Belső fenyegetések

Azok a személyek, akik már hozzáférnek bizonyos rendszerekhez (köztük alkalmazottakhoz, alvállalkozók vagy ügyfelek adataihoz), biztonsági incidenst vagy pénzügyi veszteséget okozhatnak. Bizonyos esetekben nem szándékos ez a károkozás, például amikor egy alkalmazott véletlenül bizalmas adatokat tesz közzé egy felhőbeli személyes fiókban. Vannak azonban olyan belső személyek, akik rosszindulatúan cselekszenek.

Tartson rendszeres tréningeket munkavállalói részére

Rendszeres képzéseket tartva tájékoztassa alkalmazottjait arról, hogyan szúrhatják ki az adathalászat és más kibertámadások jeleit. Ha így tesz, nemcsak a biztonságosabb munkavégzéshez szükséges módszereket taníthatja meg nekik, de azt is, hogyan járhatnak el biztonságosabban a személyes eszközeik használatakor. Tréningeinken történő részvétellel a végfelhasználók gyakorlati tapasztalatokon ismerik meg a rájuk leselkedő informatikai veszélyeket és sajátítják el az azokra történő helyes és elvárható reagálást.

Használja ki a felhőbeli biztonsági másolatok előnyeit

Amikor áthelyezi az adatait egy felhőalapú szolgáltatásba, egyszerűen biztonsági másolatot készíthet az adatokról a biztonságosabb megőrzésük érdekében. Ha az adatait bármikor kártevőtámadás éri, e szolgáltatások segítségével azonnali és átfogó helyreállítást végezhet.

Offline biztonsági másolatok készítése

Mivel egyes kártevőknek az a célja, hogy megpróbálják megkeresni és törölni az online biztonsági másolatait, érdemes naprakész offline biztonsági másolatot fenntartania a bizalmas adatokról, és rendszeres tesztelésükkel gondoskodnia arról, hogy egy esetleges kártevőtámadás esetén visszaállíthatók legyenek.

Kártevők elleni Védelem

Víruskereső programot használata

A védekezés legjobb formája a megelőzés. Egy megbízható biztonsági megoldással vagy kártevővédelmi szolgáltatással, azaz víruskereső segítségével a szervezetek számos kártevőtámadást letilthatnak vagy észlelhetnek.

Csatlakozzon díjmentesen a megosztott információ adatbázisunkhoz

Adatbázisunk különféle előnyöket kínál, úgy mint a rendszeres tájékoztatás a különféle kártevőkről, újabb és újabb veszélyforrásokkal kapcsolatos legújabb hírekről és kibertámadási esetekről, védelmi technológiai újdonságokról.

Használjon fejlett e-mail- és végpontvédelmi megoldásokat

Védekezzen hatékonyan a kártevőtámadásokkal szemben a felhőalapú vagy helyben telepített informatikai megoldásink segítségével, ami megvizsgálja az e-mailekben küldött hivatkozásokat és mellékleteket, valamint a szervezeti eszközökön tárolt, illetve ott megnyitni kívánt állományokat, külső alkalmazásokat. Alkalmazott megoldásaink, tűzfalaink, szerver és kliens oldali védelmi rendszereink központosított észlelési és reagálási képességeket kínál a kártevőtámadások veszélyének kiküszöböléséhez, mely végpontviselkedési érzékelők, felhőbiztonsági elemzések és intelligens veszélyforrás-felderítés használatával könnyíti meg a szervezetek számára a komplex veszélyforrások észlelését, vizsgálatát és az azokra való reagálást.

A szoftverek naprakészen tartása

Olyan megoldást biztosítunk, amely azonkívül, hogy naprakészen tartja a használt víruskereső megoldásokat, automatizáltan tölti le és telepíti az összes többi rendszerfrissítést és szoftverjavítást is, amint elérhetővé válnak. Ez segít minimalizálni azoknak a biztonsági réseknek a számát, amelyeket a kiberbűnözők kihasználhatnak a hálózathoz vagy az eszközökhöz való hozzáférés érdekében.

Az oldal tartalma nem másolható!